Cum să cureți și să întreții pielea întoarsă? 5 sfaturi

Pielea întoarsă, cunoscută și sub denumirea de suede, este un material cu un aspect elegant și textură plăcută, folosit în mod frecvent pentru confecționarea încălțămintei, a genților și a hainelor. Cu toate acestea, este și o suprafață sensibilă care necesită o atenție deosebită în ceea ce privește curățarea și întreținerea. În acest articol vom explora cinci sfaturi esențiale pentru a vă asigura că pielea întoarsă rămâne în stare impecabilă și arată mereu bine.

 1. Curățarea regulată și delicată

Primul pas crucial în întreținerea pielii întoarse este curățarea regulată și delicată. Deoarece acest tip de piele este mai sensibil la pete și murdărie, este important să îndepărtați orice impurități înainte ca acestea să pătrundă în material. Pentru curățarea de bază, puteți utiliza o perie moale cu peri de cauciuc sau o perie specială pentru piele întoarsă. Pasați cu grijă peria pe suprafața pielii pentru a îndepărta praful și murdăria uscată.

Pentru petele proaspete, este esențial să acționați rapid. Utilizați o cârpă moale, cum ar fi una din microfibră, și tamponează ușor zona murdară pentru a absorbi excesul de lichid. Nu frecați sau ștergeți, deoarece acest lucru poate agrava problema și poate deteriora fibra pielii întoarse. Dacă petele persistă, puteți utiliza o perie moale înmuiată în apă și săpun de piele întoarsă pentru a curăța delicat zona.

 1. Folosiți produse de curățare specializate

Pentru curățarea mai profundă a pielii întoarse, este recomandat să utilizați produse de curățare specializate. Există numeroase spray-uri și soluții de curățare disponibile pe piață, create special pentru a păstra aspectul și textura pielii întoarse. Aceste produse sunt concepute pentru a curăța în profunzime, fără a afecta fibra materialului.

Pentru a utiliza aceste produse, urmați cu atenție instrucțiunile de pe etichetă. În general, veți aplica produsul pe o cârpă moale și curată, apoi veți șterge ușor suprafața pielii întoarse. Asigurați-vă că ștergeți excesul de soluție și lăsați materialul să se usuce complet înainte de a purta din nou obiectul de îmbrăcăminte sau încălțăminte.

 1. Protejați împotriva apei și a petelor

Una dintre cele mai mari provocări în menținerea pielii întoarse în stare bună este protejarea sa împotriva apei și a petelor. Acest material este extrem de sensibil la umiditate și poate suferi deteriorări grave în urma expunerii la apă. Pentru a vă proteja obiectele din piele întoarsă, luați în considerare aceste sfaturi:

 • Aplicați un spray impermeabil: Există spray-uri impermeabile speciale pentru piele întoarsă disponibile pe piață. Aceste produse formează o barieră protectoră împotriva apei și petelor, permițându-vă să vă bucurați de obiectele din piele întoarsă fără teama de a le deteriora.
 • Evitați expunerea la ploaie: Atunci când vremea este umedă, încercați să evitați să purtați obiectele din piele întoarsă sau să le expuneți la ploaie. Dacă totuși le expuneți la apă, lăsați-le să se usuce natural la temperatura camerei, departe de sursele directe de căldură, cum ar fi radiatoarele sau uscătoarele de păr.
 • Protejați încălțămintea: În cazul încălțămintei din piele întoarsă, utilizați capace pentru pantofi sau încălțăminte de protecție specială pentru a evita murdărirea și umezirea materialului în timpul purtării.
 1. Mențineți textura pielei

Pielea întoarsă are o textură caracteristică, iar pentru a o menține în stare impecabilă, trebuie să acordați atenție și la acest aspect. După curățare și înainte de a depozita obiectele din piele întoarsă, puteți urma aceste sfaturi pentru a menține textura:

 • Utilizați o perie specială pentru piele întoarsă: După curățarea și uscarea materialului, utilizați o perie specială pentru piele întoarsă pentru a-i reda textura naturală. Peria trebuie să fie moale și să aibă peri speciali concepuți pentru acest tip de material.
 • Depozitați corect obiectele din piele întoarsă: Atunci când depozitați hainele, gențile sau încălțămintea din piele întoarsă, asigurați-vă că le păstrați într-un loc uscat, la temperatura camerei și departe de lumina directă a soarelui. În plus, nu depozitați obiectele din piele întoarsă în locuri închise sau în saci de plastic, deoarece acest lucru poate duce la mucegăire sau la deteriorarea materialului.
 1. Remedii pentru petele persistente

Chiar și cu cea mai bună grijă, pot apărea pete persistente pe pielea întoarsă. Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă, există câteva remedii pe care le puteți încerca pentru a îndepărta petele:

 • Ștergeți cu o cârpă umedă: Dacă petele sunt proaspete, încercați să le ștergeți cu o cârpă moale înmuiată în apă caldă și săpun de piele întoarsă. Ștergeți cu grijă zona murdară și apoi lăsați materialul să se usuce natural.
 • Utilizați o perie de abur: O perie de abur poate fi eficientă în îndepărtarea petelor persistente. Treceți peria de abur peste zona afectată în mișcări circulare, apoi folosiți o perie specială pentru piele întoarsă pentru a reda textura materialului.
 • Consultați un specialist: Dacă petele nu pot fi îndepărtate cu ajutorul remediilor casnice, este posibil să fie necesar să apelați la serviciile unui specialist în curățarea pielii întoarse. Aceștia au experiență în tratarea și restaurarea acestui tip de material.

Curățarea și întreținerea corectă a pielii întoarse sunt esențiale pentru a vă asigura că obiectele dvs. rămân în stare bună și arată mereu impecabil. Prin urmarea acestor cinci sfaturi și acordând atenție detaliilor, veți putea să vă bucurați de obiectele din piele întoarsă pentru mai mult timp și să le mențineți în condiții excelente.